Aquest taller s’impartirà al Col·legi Sant Antoni Abat i va dirigit al professorat d’Educació Primària
Dates i horari: 7 de febrer, 7 de març, DJ 15 de març, 11 d’abril, 9 de maig i 30 de maig de 12:00 a 14:00
A l’aprenentatge cooperatiu s’aprofita l’aprenentatge com a fet social de forma que les persones que integren el grup cooperen per assolir junts un mateix objectiu. D’aquesta forma els alumnes incrementen les seves competències interpersonals i cognitives afavorint un aprenentatge profund alhora que incrementa la responsabilitat i l’autonomia. Treballant en els grups cooperatius tots i cada un dels alumnes aporten les seves habilitats i les seves aportacions són valuoses, per la qual cosa esdevé una eina molt adequada per aconseguir la inclusió de tots els membres dels grup classe.
Objectius:
- Introduir una estructura cooperativa a les aules i utilitzar de forma habitual els equips d’aprenentatge cooperatiu en la manera d’ensenyar els continguts de les diferents àrees.
- Dissenyar i compartir una proposta de projecte d’aula i la seva programació didàctica tot activant l’aprenentatge cooperatiu.
- Valorar la importància de l’avaluació com a part del procés d’ensenyament- aprenentatge
- Reflexionar sobre el propòsit de l’avaluació.
- Descobrir “qui, quan, què i com” es pot avaluar.
- Entendre la importància de l’autoavaluació i la co-avalaució per a prendre consciència i donar sentit a tot allò que aprenem.
Continguts:
- Importància de l’aprenentatge cooperatiu en el treball per projectes
- Pautes de creació d’un PBL
- Idea
- Plantejament de la situació problemàtica
- Investigació
- Acció
- Producte Final
- Importància de l’avaluació del projecte
- Avaluació individual i del grup
- Co-avaluació
- Auto-avaluació
- Rúbriques d’avaluació
- Característiques
- Tipus
- Recursos digitals
L’avaluació com a element formador i de millora
Criteris de Qualitat – Rúbriques d’avaluació: Què són, tipus, com es dissenyen, pautes de creació, recursos digitals
Co-avaluació: Importància de l’avaluació entre iguals, recursos i eines per a aconseguir-ho.
Evidències d’aprenentatge – El Portafoli de l’alumne: Finalitat, formats i creació.
Metodologia:
Les sessions constaran d’una part teòrica i una pràctica, treballant sempre a partir de diferents casos en els quals els professors hauran d’aplicar els recursos proposats. Es combinarà les explicacions del ponent amb una metodologia dinàmica i participativa on els professors hauran de reflexionar, discutir i prendre decisions en petits grups.
Responsable del taller:
Anna Núñez Domènech: Llicenciada en Filologia Anglesa i Postgrau en Audició i Llenguatge. Professora durant 15 anys al Col·legi de Montserrat de Barcelona, on era part de l’equip d’innovació del centre i on es va formar i treballar amb la teoria de les IM, l’aprenentatge cooperatiu, l’aprenentatge basat en el pensament i els projectes d’aula (PBL, Projectes de Comprensió, Design Thinking …). Actualment col.labora amb ECIB i treballa com a formadora de professors per a introduir noves metodologies dins de les aules.