Aquest taller s’impartirà ONLINE (si arribat el moment de fer la formació la normativa ho permetés, seria PRESENCIAL al Col·legi Sant Antoni Abat, Carrer de Sant Joan de la Creu, 58, 07198 Son Ferriol)
Dates i horari: 23/04/21 [16-20h], i 24/04/21 [9-14h]
Objectius
- Reflexionar sobre els beneficis de l’aprenentatge cooperatiu (fins i tot en temps de pandèmia)
- Conèixer els elements clau de l’aprenentatge cooperatiu i com integrar-los dins la pràctica de l’aula o en situació de semipresencialitat.
- Aprofundir en els tipus d’aprenentatge cooperatiu i les seves possibilitats didàctiques presencials o online.
- Implementar algunes tècniques i estratègies de l’aprenentatge cooperatiu.
- Definir un model d’avaluació cooperatiu.
- Eines online per treballar cooperativament.
Continguts
- Dotar al professorat d’una base teòrica per a poder aplicar el treball cooperatiu a l’aula.
- Implementar els diferents tipus d’aprenentatge cooperatiu ( base, informal i formal) i aplicacions didàctiques.
- Les habilitats socials com a eix vertebrador de l’aprenentatge cooperatiu.
- Oferir propostes pràctiques i eficaces per a la millora del treball en grup a l’aula o en situació de semipresencialitat.
- Mostrar de manera pràctica els avantatges que comporta l’aplicació de les tècniques i estratègies cooperatives simples i complexes a les aules.
- L’avaluació en l’aprenentatge cooperatiu com element clau en la millora de l’aprenentatge.
- Google Meet Breakout Rooms, una eina gratuïta per treballar online cooperativament.
Metodologia
Metodologia vivencial i activa, en la que els docents experimentaran els elements i les tècniques d’aprenentatge cooperatiu mentre aprofundeixen en el coneixement de les mateixes.
Ponents
Agustí Puigserver, llicenciat en Filosofia, màster en Direcció i Gestió de Centres Educatius per la Universitat de Barcelona. Director pedagògic de Secundària durant 23 anys a Sant Josep Obrer. Formador de formadors sobre Direcció de Centres, i Implentació de la Secundària Obligatòria (FERE-IB i FERE Madrid), Metodologia AICLE (a Espanya, Lituània, Dinamarca i Anglaterra), formació en lideratge i innovació per a equips directius(EC IB), Aprenentatge i avaluació per competències (EC-IB). Curs d’Especialista en Aprenentatge Cooperatiu per la Universitat de Minnesota.
Cristina Caparrós, mestra especialista en llengua estrangera (UIB), Títol d’Expert Universitari en Competències Lectoescriptores a segon cicle de primària (UIB) i Expert Universitari en Llenguatge Oral i Escrit en educació infantil i primer cicle de primària (UIB). Mestra durant 8 anys a l’escola La Immaculada. Curs d’Especialista en Aprenentatge Cooperatiu per la Universitat de Minnesota.
Activitat de transferència
- Els assistents hauran de realitzar una proposta d’avaluació dins del marc ILE i competencial d’una part de la seva matèria d’aplicabilitat directa i de tal forma que serveixi de model transferible a anàlogues matèries i currículums d’altres matèries i cursos de l’etapa.Aquesta activitat s’ha de realitzar per tal d’aconseguir la homologació de Conselleria.
Avaluació per accedir a la certificació d’aprofitament
- En acabar la formació el professorat haurà de respondre correctament un qüestionari online d’avaluació. La realització d’aquesta prova online és obligatòria per a poder bonificar el cost del taller. [Reial decret 694/2017, de 3 de juliol, pel qual es desplega la Llei 30/2015, de 9 de setembre, per la qual es regula el sistema de formació professional per a l’ocupació en l’àmbit laboral].
Formulari d’inscripció